fredag 16. april 2010

Diabolske dufter og klimaendringer

I går kveld (15.4) og dag tidlig (16.4) var det en umiskjennelig duft av svovel over Oslo. Denne kommer fra Island, nærmere bestemt utbruddet på Eyjafjallajökull. Spørsmålet som jeg som klimaforsker blir stilt da er om dette utbruddet påvirker klimaet i Norge. Svaret på det er at så lenge utbruddet ikke er større enn i dag vil det trolig ikke påvirke klimaet i noen større grad.

Neste spørsmålet er hvilken påvirkning av jordens klima en kan finne fra vulkaner. Her har IPCC gjort en god jobb i å identifisere store vulkanutbrudd og finne disse igjen i historiske måledata. Den første vi kan se på er en sammenlikning av global temperatur fra klimamodeller og observasjoner de siste 100 årene:  http://www.ipcc.ch/graphics/ar4-wg1/jpg/faq-8-1-fig-1.jpg. Her ser en 4 hendelser identifisert og navngitt. Alle var ekstreme  hendelser, og en ser at den globale temperaturen både målt og beregnet i de påfølgende årene var lavere enn de omliggende årene. Går vi tilbake 1000 år er ikke hendelsene navngitt, men her er det antydet omfanget i hvor mye energi jorden tapte som følge av vulkanutbrudd i de ulike årene: http://www.ipcc.ch/graphics/ar4-wg1/jpg/fig-6-14.jpg

Hvorfor blir jorden kaldere av et vulkanutbrudd, selv om masse varm stein og drivhusgasser blir kastet ut av jordens indre? Svaret på det er et effekten av asken som spres i luften er avkjølende ved at den blir liggende som et lys- og varmereflekterende skjold rundt jorden. Dette fører til at litt av strålingen fra solen som ellers ville ha varmet opp jorden blir reflektert tilbake til rommet.

Hvordan blir det med Eyjafjallajökull? Foreløpig ser det ikke ut til at dette vulkanutbruddet er så stort at det vil få en merkbar påvirkning av jordens temperatur.

-------------
Medieomtalen av saken er stor da alle flyene står, og her er noen av dem:

VG, VG, VG, VGDagbladet, Dagbladet, Dagbladet, DagbladetNettavisen, Adressa, Aftenposten, Aftenposten, TU, TU

torsdag 15. april 2010

Ikke juks

Da har to granskninger av klimaforskningen kommet til omtrent samme resultat: Ikke juks.

Først konkluderte Penn State med at Mann ikke har jukset med forskningen, nå konkluderte undersøkelsen av East Anglia med at det ikke er juks der. Leser en litt nøyere finner en at begge miljøene (som henger sammen) kjennetegnes ved høyt engasjerte forskere i et uorganisert nettverk.

Kan vi nå konsentrere oss om vitenskapen og ikke udokumenterte påstander om juks?

fredag 9. april 2010

Sofieprisen 2010

James Hansen ved Goddard instute of space science har vunnet årets Sofiepris for sitt utrettelige arbeid inn klimaforskning og formidling av klimainformasjon.
http://www.sofieprisen.no/Norsk/Prisvinnere/2010/index.html